Porselein schilderen

Bij porseleinschilderen wordt geglazuurd porselein (serviesgoed of wandtegels) gebruikt. Deze techniek noemt men “opglazuren”. Na het schilderen wordt het porselein gebrand in een keramiek oven op een temperatuur van circa 800 graden Celsius. Het aldus verkregen resultaat is vaatwasbestendig.

Porseleinschilderen wordt soms verward met de Delfts Blauw schildertechniek. Voor het Delfts Blauw schilderen wordt ongeglazuurd aardewerk gebruikt, ook wel biscuit genoemd. Pas na het beschilderen wordt de glazuurlaag aangebracht. Daar de schildering door glazuur wordt bedekt noemt men dit ook wel onderglazuurschilderen.

Anneke Nijmeijer schildert al vele jaren op doek en heeft twintig jaar les gehad van kunstschilder Henk Renting. In 1997 kwam ze in aanraking met porseleinschilderen. Ze was er meteen verzot op. In de afgelopen jaren heeft ze haar techniek steeds verder geperfectioneerd. In de porseleinwereld staat ze hoog aangeschreven. Onder haar handen verandert eenvoudig wit porselein in een persoonlijk gebruiks- of siervoorwerp. Haar werk kenmerkt zich door de natuurgetrouwe weergave van de geschilderde objecten. Anneke doet veel inspiratie op in haar omgeving. Ze heeft een voorliefde voor het schilderen van boerderijdieren uit haar omgeving, maar ook groente, fruit, bloemen et cetera schildert zij met veel gevoel voor kleurencombinaties op serviesgoed en tegeltableaus. Ook geeft zij in haar atelier cursussen en workshops porseleinschilderen. De cursussen bestaan uit meerdere lesdagen. Een workshop is een creatieve dag uit met een feestelijke lunch. Een echt dagje uit voor vriendinnen, vrijgezellendagen of moeder/dochter dagen.

porselein, schilderen

Porseleinschilder Anneke Nijmeijer